OM OSS

Det svenska Ibsensällskapet bildades 2006, i samband med 100-årsminnet av Henrik Ibsens död, på initiativ av Norges dåvarande ambassadör Odd Fosseidbråten och kulturrådet Björn Berge.

Styrelsen bestod från början bl.a. av teaterkritikerna Leif Zern och Margareta Sörensson samt professor Roland Lysell, skådespelaren och regissören Gunnel Lindblom, Dramatens dramaturg Ulla Åberg, regissören Hilda Hellwig och redaktören Christian Moustgaard. Ordförande var då som nu teaterförläggaren Berit Gullberg.

Sällskapet har hållit verksamheten levande med teaterbesök, seminarier, musikkonserter, filmvisningar och debatter, samtal med forskare, dramatiker, skådespelare, regissörer och översättare. Medlemmarna i Ibsensällskapet har mestadels bestått av teaterfolk, författare, konstnärer och forskare samt en kulturintresserad allmänhet.

Hälsning från Norges ambassadör Aud Kolberg

Henrik Ibsen er Norges største dikter og dramatiker. Selv om nesten alle av hans teaterstykker foregår i Norge, tilhører han likevel hele verden. Hver eneste dag – året rundt- spilles ett eller flere av hans stykker på en av verdens teaterscener. Ibsen er i dag sammen med Shakespare verdens mest spilte dramatiker.

Ibsens forhold til Norge var ambivalent. Han bodde 27 år utenfor Norge, og sa selv « så langt min diktning tenner sinn i brann, så langt går grensen for mitt fedreland».

Ibsen var en radikal og samfunnskritisk forfatter. Han var til dels meget omstridt – ikke minst fordi han satte søkelyset på mange av borgerskapets tabu-belagte temaer. Selv sa Ibsen at hans mål med diktningen var å fravriste livet dets hemmeligheter. Ibsen er også blitt kalt det moderne dramaets far – enten det gjelder dramaturgi, tematikk eller rollefigurer.

Det er vanskelig å gi en enkel forklaring på hvorfor Ibsens stykker fortsatt er så aktuelle – de settes opp på alle verdens språk i all verdens land. Mange moderniserer tekst og scenografi, mens andre velger å følge Ibsens detaljerte anvisninger. En viktig nøkkel til hans holdbarhet ligger i at han tar tak i de evige spørsmål knyttet til hvordan vi som individer bygger og lever i samfunn med hverandre. Med sine spørsmål avslører han falskhet og hykleri – så vel som paradokser og dilemmaer – og åpner for refleksjon og nytenkning. Han gir derimot ingen fasit eller svar; «Jeg spør helst, mitt kall er ei å svare».

Det svenske Ibsen-selskapet ble etablert i det internasjonale Ibsenåret 2006. Formålet er både å fremme kunnskap om Ibsen og hans diktning, samt på bredere basis fremme litteratur samarbeide mellom våre to land. Det er derfor helt i denne ånd at selskapet hvert år siden 2007 har delt ut Ibsenprisen til en ung og nyskapende svensk dramatiker. Det er en ære og glede for den Kgl norske ambassaden i Stockholm å samarbeide med det svenske Ibsenselskapet om utdelingen.

Ordinarie styrelseledamöter:

Styrelse - valda representanter vid årsmötet den 16 nov. 2022

Berit Gullberg, ordförande

Roland Lysell, vice ordförande

Leif Jansson, sekreterare

Emma Broström

Hilda Hellwig

Henrik von Sydow

Dag Kronlund

Judith Hollander

Emma Dunér

Adjungerande suppleanter:

Marga Pettersson  

Ulla Aksamit

Leszek Aksamit

Tf. kassör:

Cloffe Widén.

Valberedning:

Emma Broström och Henrik von Sydow

Webredaktörer:

Ulla Aksamit och Henrik von Sydow